Text And Image Section

Dok se svijet suočava s brojnim izazovima i krizama, od klimatskih promjena i deforestacije (krčenja šuma) do gubitka bioraznolikosti, postaje sve jasnije koliko je svima nama kao pojedincima važno svakodnevno donositi promišljene i svjesne odluke kojima možemo ublažiti već nastalu štetu. Svi naši postupci i odabir načina života imaju određeni utjecaj na okoliš, a nevjerojatna je činjenica da već izborom onoga što stavljamo na svoje tanjure možemo igrati veliku ulogu u borbi protiv globalnog razaranja jedinog doma u kojemu živimo – planeta Zemlje.


Većina zapravo zna vrlo malo o hrani koju jede i o utjecaju koju proizvodnja određene hrane uzrokuje našemu planetu. Poznato je da proizvodnja namirnica životinjskog podrijetla globalno ima najveći negativni utjecaj na okoliš. Izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda, odnosno tranzicija prema biljnoj hrani, najbolji je pojedinačni način pomoću kojega možemo smanjiti svoj negativni utjecaj.

Text And Image Section

Svaki dan imamo novu priliku učiniti nešto dobro za okoliš, životinje, druge ljude i sebe. Neovisno o tome jede li se nekome burger, kobasica ili jogurt, sve to može pronaći u biljnoj varijanti. Sve teksture, okusi i mirisi na koje smo navikli u konvencionalnoj prehrani mogu se zamijeniti biljnom varijantom, a to najbolje dokazuje i širok izbor Vemondo i ostalih veganskih proizvoda dostupnih u Lidlovoj ponudi. Oni su tu za sve nas: svi u njima možemo uživati, ne samo vegani. :)


Ova veganska kuharica, koja je nastala u suradnji Lidla i Prijatelja životinja, nije samo zbirka recepata – to je poziv na putovanje prema održivu življenju, boljem zdravlju i očuvanju našega predivnog planeta. Uz svaki od 20 recepata sa sastojcima koje možete pronaći u Lidlu, moći ćete vidjeti i izračun ugljičnog otiska tog jela i, za usporedbu, ugljični otisak istog jela u mesnoj varijanti. Osim toga, kuharica donosi i razne zanimljivosti, savjete i naputke kako što lakše neko jelo učiniti veganskim i povećati upotrebu biljnih namirnica u svojoj kuhinji. Vjerujemo da će vas nadahnuti i na nove kulinarske avanture i otkrivanje novih okusa.

Održivost u Lidlu

Lidl iz godine u godinu širi svoj stalni asortiman veganskih i vegetarijanskih proizvoda, kao i broj promotivnih akcija. Od 2021. kontinuirano povećava asortiman proizvoda biljnog podrijetla, prije svega veganskih proizvoda vlastite robne marke Vemondo. Trenutačno u stalnom asortimanu ima više od 20 proizvoda Vemondo te cijeli niz proizvoda označenih certifikatom V-Label. Svojim biljnim proizvodima Lidl se ne obraća veganima, već želi izgraditi most za sve kupce na putu prema prehrani s više biljnih proizvoda, koja je prihvatljivija za okoliš i u skladu i s dobrom klimatskom strategijom. Zbog toga se kontinuirano radi i na poboljšanju okusa, tekstura, nutritivnih svojstava i održivosti Lidlovih veganskih proizvoda. Pratite taj napredak i sudjelujte u biljnoj r(e)voluciji!


Proizvodima marke Vemondo, na bazi povrća i bjelančevina iz graška, pšenice ili soje, Lidl svim kupcima nudi veganske i okolišu prihvatljivije zamjene za proizvode životinjskog podrijetla. Upotrebljava se soja iz certificiranih regionalnih i/ili europskih izvora kako bi zajamčili opskrbne lance bez krčenja šuma. Također, jamči se da se pri proizvodnji soje ne uništavaju tropske prašume.


U sklopu svoje strategije za osviještenu prehranu, Lidl se obvezao da će do 2025. godine povećavati udio biljnih izvora proteina u asortimanu, što uključuje proširenje ponude mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, ali i alternativa mlijeku i mliječnim proizvodima. Prvi je trgovački lanac koji će jednom godišnje objavljivati odnos izvora biljnih i životinjskih bjelančevina u asortimanu. Zajedno možemo doći do navedenih ciljeva Lidla i otvoriti put još većim pozitivnim promjenama.


Saznaj više na linku: Održivost u Lidlu.